Denizlerin idamlarının 50. yılında anma: 68 ruhunu tekrar yaşatalım, anti-emperyalist mücadeleyi yükseltelim!

12 Mart yarı askeri rejimi tarafından gençliğin yükselen devrimci ve anti-emperyalist mücadelesinin önüne geçmek için 6 Mayıs 1972’de devrimci önderler Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan idam edildi. Bu yıl ölümlerinin 50. yılında onların anısını yaşatmayı ve mücadelelerini devam ettirmeyi kendine görev bilmiş olan gençlik örgütleri, 6. Filo’nun denize döküldüğü Dolmabahçe’nin önünde bir anma eylemi düzenledi.

Saat 17:00’de İstanbul Taksim Meydanı’nda bulunan Atatürk Kültür Merkezi önünde toplanan gençlik örgütleri Dolmabahçe’ye doğru Gümüşsuyu üzerinden bir yürüyüş gerçekleştirdi. Yol boyunca coşkulu bir şekilde “NATO bölgemizden defol!”, “Emperyalistler, işbirlikçiler 6. Filo’yu unutmayın!”, “50. yılında gençlik Denizlerin yolunda!”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi!” sloganları atıldı ve Gündoğdu Marşı okundu. Yürüyüşün ardından Dolmabahçe’nin önünde basın açıklamasına geçildi. Yapılan açıklamada yüzlerini sınıf mücadelesine dönen Denizlerin Türkiye’de gerçekleşecek bir devrimin yolunun ABD emperyalizmine ve onun işbirlikçilerine karşı mücadeleden geçtiği vurgulandı. Denizlerin ABD’nin 6. Filo’sunu denize dökmeleri ve ABD Büyükelçisi Komer’in ODTÜ’de arabasının devrimci gençlik tarafından yakılması örnek gösterilerek emperyalizmle mücadelenin hamasi nutuklar atıp sonra da ABD’nin bir dediğini iki etmemekle verilmeyeceği ifade edildi. Türkiye’nin NATO’ya katılmasının 70. yıldönümünde Türkiye’nin 70 yıldır bu emperyalist savaş aygıtının bir parçası olduğu, ülkemizde var olan NATO ve ABD üslerinin Ortadoğu halklarına kan kusturduğunun altı çizildi. Tüm dünya halklarının barışa ulaşması için eli kanlı NATO’ya karşı mücadele edilmesi, bunun için de gençliğin Denizlerin mirasını öğrenip onların hedefini gerçekleştirmesi gerektiği vurgulandı.

Devrimci İşçi Partili Öğrenciler eyleme “Denizlerin yolunda Filistin’in yanındayız!”, “NATO’dan çık, NATO’yu yık!”, “NATO’dan çıkılsın, üsler kapatılsın!” yazılı dövizlerle katıldı ve gençliği Denizlerin yolunda emperyalizme karşı mücadele bayrağını yükseltmeye çağırdı.