Gebze'de kahvaltılı Gerçek gazetesi okur toplantısı: İş, aş, hürriyet için tek yol örgütlü mücadele!

Gerçek gazetesi Şubat ayı kahvaltılı okur toplantısını 18 Şubat Pazar günü gerçekleştirdi. Devrimci İşçi Partisi Gebze bürosunda düzenlenen toplantıya sınıf mücadeleci sendikacılar, metal fabrikalarından, tersanelerden ve depolardan öncü işçiler ve öğrenciler katıldı. Toplantıda işçi sınıfının gündemi, DİP'in örgütlenme ve mücadele seferberliği çağrısı tartışıldı.

Kahvaltı ve çaya eşlik eden sohbetlerin ardından metal işçisi bir kadın yoldaşımızın Gerçek gazetesi Şubat sayısı sunumuna geçildi. İliç’teki işçi ve çevre katliamına değinerek başlayan sunumda depremin birinci yılında emekçi halkın durumu dile getirildi. İstibdadın ve kapitalizmin yaraları sarmak bir yana bu felaketlerde asıl suçlu olduğu vurgulandı. Emperyalizmin kanlı bir katliamın ortağı olduğu bir diğer coğrafya olan Filistin’de genciyle yaşlısıyla Filistin halkının direnişi de unutulmadı. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün geniş yer bulduğu sunumda yoldaşımız, emekçi kadınların yaklaşan sınıf saldırısından en çok etkilenecek kesim olduğunu vurguladı. Kapitalizmin ve istibdadın erkek şiddetini ve kadınların ezilmişliğini beslediğini, buna karşı emekçi kadınlar olarak mücadelede en öne çıkmaları gerektiğini belirterek bu doğrultuda da 8 Mart hazırlıklarını aktardı.

Akabinde kürsüye DİP Genel Başkan Yardımcısı Levent Dölek geldi. Dölek, Gerçek gazetesinin Şubat sayısındaki örgütlenme çağrısını yinelerken asıl önemli olanın bize dayatılan adaylar arasından yapılan seçimler değil gerçek seçimimizi yaptığımız mücadeleler olduğunu belirtti. Emekçilerin bu gerçek seçimlerde, grevlerde, direnişlerde Türk-Kürt, Alevi-Sünni demeden birleştiğine parmak bastı. Devrimci İşçi Partisi’nin de bu seçimlerin yapıldığı mücadele alanlarında işçi sınıfıyla olmaya çalıştığını anlattı. Ülkenin geleceğinin de patronların dayattığı sözde alternatiflerde, sandıkta patronlardan patron beğenerek değil; işçi sınıfının örgütlenerek kendi gündem ve taleplerini üretimden gelen gücüyle dayatmasında olduğunu vurguladı.

Sunumun ardından toplantı katılımcıların soru ve katkıları ile devam etti. Salonda ilk sözü alan Tekgıda-İş sendikası Gebze şube yöneticilerinden Servet Yeşilkaya, çalışma hayatında birçok engel olduğunu, işçi sınıfının bunları aşmak için mücadelelerde dayanışmayı büyütmesi gerektiğini ifade etti.

Ardından kürsüye Chen Solar işyeri baştemsilcisi geldi. Örgütlü işçilerin sorumluluğunun kendi fabrikalarında kazanılan haklarıyla bitmediğini, bu şekilde elde edilen kazanımların geçici olacağını, örgütlü işçilerin örgütsüzlere öncülük de etmesi gerektiği ve mücadelelerini bölge, işkolu ve nihayetinde ülke çapında büyütecek inisiyatifi göstermeleri gerektiğini belirtti. Bu katkıyı sözleşme sürecindeki HT Solar işyeri temsilcisinin aldığı söz takip etti. Mücadelenin fabrikalarda bitmediğini, işçi sınıfının hakları için meydanları doldurması gerektiğini aktardı. Sonrasında sözü Gebze’de çalışan metal işçisi bir başka kadın yoldaşımız aldı. Emekçi kadınların şiddete karşı da örgütlü mücadele etmesi gerektiğini ifade edip özsavunmanın öneminden bahsetti, Devrimci İşçi Partisi’nin yakında hayata geçirilecek bir özsavunma eğitimi faaliyetinin müjdesini verdi.

Devamında söz, mücadelede hareketli bir dönem geçiren tersane işçilerindeydi. Tersane işçileri örgütlenmede yaşadıkları zorluklardan, taşeron sisteminin işçi sınıfı içinde yarattığı bölünmelerden bahsetti. Tersane işçisinin de dayatılan sefalet ücretlerine ve göz göre göre yaşanan, sektörde kanıksanan iş cinayetlerine karşı örgütlenmeden başka çaresi olmadığının altını çizdi. Yaklaşan mücadelelerde emekçi halkı ve işçi sınıfının farklı kesimlerini tersanedeki mücadelelerle dayanışmaya davet etti.

Örgütlü olmanın önemini, işçi sınıfının asıl seçiminin mücadele etmekten yana olması gerektiğini tartışan katkılardan ve bu doğrultuda yapılan seferberlik çağrısının ardından etkinlik sonlandırıldı.