Bursa TOFAŞ’tan bir işçi: MESS’i yenmenin yolu grev ve direnişten geçer

MESS’i yenmenin yolu grev ve direnişten geçer

MESS son altı aylık açıklanan enflasyon oranını teklif ederek bizleri yine şaşırtmadı. Asgari ücretten sonra da tekliflerini yüzde 49’a çıkardılar. Son bir yılın enflasyonu ise %65, TÜİK’in açıkladığı verilerin doğruyu yansıtmadığını hepimiz biliyoruz. Gerçek oran en az iki katıdır. Türk Metal sendikasının taslağındaki zam oranı ortada! Taslak dahi gerçek enflasyonun altında. Türk Metal yine sosyal medyadan esip gürlüyor. Ama masaya oturunca işler değişiyor. Hep aynı şeyler olacak. Göstermelik eylemler, fabrika giriş çıkışlarında yürüyüşler, sonrasında grev kararı derken imzalar atılıyor.

Alınan zammı evirip çevirip rekor zam, yüz yılın zammı diye ballandırarak anlatıyorlar. Artık işçiler az da olsa bir şeylerin farkına varıyor. Ne kadar rekor zam aldık deseler de ay sonunda işçinin eline geçen paradan belli oluyor! Artık işçiler boş lafları yutmuyor.

Sendika yönetimi işçilerin zorlamasıyla TOFAŞ yönetiminden cumhuriyet altını istedi. Bir ay geçmesine rağmen ne sendika yönetiminden ne de TOFAŞ yönetiminden hiçbir açıklama yapılmadı. Fabrikada resmen bedavaya çalışıyoruz. Binlerce işçinin kredi kartları patladı. Herkes evini kredi kartlarıyla döndürmeye çalışıyor. O Yüzden TOFAŞ’ın sosyal medyasına yorum yazıp yaşadığı maddi sıkıntılarını yazarak sendikayı eleştiriyorlar. Hem TOFAŞ yönetimi hem sendika bu konuda rahatsız oluyor. Yazan kişilere baskı yapılıyor. Yaptığı yorumu kaldırmasını istiyorlar. Eleştirilmeye tahammülü bile olmayan sendikaya kimse güvenmiyor. Eğer bu böyle giderse de MESS sözleşmesinde iyi bir zam alacağına kimse inanmıyor!

Bursa TOFAŞ’tan bir işçi

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2024 tarihli 172. sayısında yayınlanmıştır.