HMS işçileri grev iradesiyle kazandı, sıra Purmo işçilerinde!

HMS işçileri grev iradesiyle kazandı, sıra Purmo işçilerinde!

Manisa OSB’de bulunan ve havacılık sektöründe Boeing, Airbus’a üretim yapan HMS Makina’da 20 Kasım’dan bu yana devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) süreci greve saatler kala anlaşmayla sonuçlandı.

Birleşik Metal-İş üyesi 400’e yakın işçi ile yönetim arasında 20 Kasım’da başlayan TİS sürecinde anlaşma sağlanamamış, arabuluculuk ve uyuşmazlık süreçlerinden sonra 21 Mayıs tarihinde fabrikaya grev kararı asılmıştı. Fabrika yönetimi, sürecin başından bu yana işçilerin taslaktaki taleplerini görmezden gelmiş, neredeyse asgari ücret seviyesinde çalışan işçileri enflasyon altında ezilmeye mahkûm etmeye çalışmıştı.

Saatlik ücretlere 35 lira seyyanen zam ve 3 lira her yıl için kıdem farkı talep eden işçilerin, talepler içindeki kırmızı çizgisi sözleşmenin 2 yıllık olması ve 6 aylık dönemlerde enflasyon farkının alınmasıydı. Yönetim taleplere yönelik olumlu bir adım atmadığı için işyerinde örgütlü bir şekilde fazla mesaiye kalınmadı ve grev iradesi güçlü bir şekilde kendini gösterdi.

Ege İhracatçı Birlikleri tarafından ihracat rekorları kırdığı için ödüller alan ve üretim kapasitesini birkaç yılda ikiye katlayan fabrikada grevin uygulanacağı 5 Haziran gününden bir gün önce yönetimin çağrısı üzerine son görüşme gerçekleşti. Gece geç saatlere kadar süren görüşmede taleplerin büyük çoğunluğu kazanılması dolayısıyla sözleşme imzalandı. 3 yıl arayla yapılan TİS süreci iki yıla indirildi; 6 aylık enflasyon farkı, kıdem farkları ve asgari ücret zammı koruması da işçilerin hanesine yazılan kazanım oldu.

HMS Makina işçilerinin taleplerini elde edebilmiş olmasının altında, işçilerin grev iradesine sahip çıkması, yasaklansa dahi grevin uygulanması yönündeki kararlılıkta yatıyor.

Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlü işçiler, Ege bölgesi fabrikalarında önce Gates’te ardından Ergun Hidrolik’te ve şimdi HMS Makina’da başarılı TİS süreci örnekleri göstererek örgütsüz fabrikalara örnek oldu. Bu güç şüphesiz ki grevlerini kararlılıkla sürdüren Purmo işçilerinin grev ateşini harlayacak, Purmo işçilerinin kararlılığını perçinleyecek!

Purmo grevi kazanacak!

İşgal, grev, direniş!