Emekçi kadınlar fabrikada, mahallede, meydanlarda şiddete karşı mücadeleyi yükseltti!

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde emekçi kadınlar mücadeleyi büyütmek için en öndeydi. Geçtiğimiz yıl 25 Kasım eylemlerinde, erkek şiddetine karşı sloganların yanında, İran’da başörtüsünü kurallara uygun takmadığı iddiasıyla gözaltına alındıktan sonra gözaltında öldürülen Mehsa Emini ve onun öldürülmesinin ardından patlak veren isyanı selamlayan sloganlar yükselmişti. Bu yıl da eylemlere Siyonist İsrail’in saldırısı altında olan ve direnen Filistin’le dayanışma sloganları, nehirden denize özgür Filistin şiarı damga vurdu. 25 Kasım Dominik Cumhuriyeti’nde diktatörlüğe karşı mücadele eden Mirabel Kardeşler’in, diktatörlüğün ajanları tarafından katledilmesinin ardından, onların anısına tarihimize yazılmış bir gün. Onlar baskıya, zulme karşı ve özgürlük uğruna mücadele ettikleri için diktatörlüğün güçlerinin vahşi terörüne maruz kaldı. Amaç Mirabel Kardeşler’in şahsında, başta kadınlar olmak üzere mücadele eden herkese gözdağı vermek, korku salmaktı. Bugün Siyonist İsrail’in uyguladığı terörün sebebi de aynıdır: özgürlüğü için, onuru için direnen Filistin halkını Siyonist terör ile yıldırmaya çalışmak! Ne Mirabel Kardeşler’den bu yana kadınlar özgürlük mücadelesinden vazgeçti ne de Filistin boyun eğdi. Onların mücadelesi fabrikalarda, işyerlerinde, mahallelerde, meydanlarda emekçi kadınların ellerinde yükselmeye devam ediyor.

Gebze: Metal işçisi kadınlar fabrikalardan meydanlara şiddete karşı en önde!

Gebze’de Birleşik Metal-İş Sendikası Kadın Komisyonu, 25 Kasım haftası boyunca fabrika fabrika ziyaretler gerçekleştirdi. Bu ziyaretlerde konuşmalar yapıldı, bildiriler okundu ve 24 Kasım Cuma akşamı metal işçisi kadınlar fabrikalarından çıkıp “Erkek egemen sömürü düzeni şiddet, taciz, savaş demek; değiştireceğiz!” yazılı pankartın arkasında Birleşik Metal-İş Sendikası Gebze Şubesi önünde bir araya geldi, Kent Meydanı’na sloganlarla yürüdü. “Kadın, yaşam, özgürlük!”, “Boşanmayı değil cinayeti engelle!”, “Yaşasın kadın dayanışması” gibi sloganların atıldığı eylemde dayanışmanın sınır tanımadığı, metal işçisi kadınların Filistin’in yanında olduğu ifade edildi. Metal işçisi kadınlar bütün hafta boyunca gerçekleştirdikleri faaliyetler kapsamında ayrıca DİSK Kadın Komisyonu ile birlikte Corning grevini ziyaret ederek hem sınıf dayanışmasını hem kadın dayanışmasını yükseltti.

Gebze: Erkek egemen kapitalist sisteme karşı emekçi kadınlar en öne!

26 Kasım Pazar günü emekçi kadınlar Devrimci İşçi Partisi Gebze bürosunda kahvaltı etkinliğinde buluştu. Etkinliğe ağırlıklı olarak metal fabrikalarında çalışan emekçi kadınlar katıldı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda kadına yönelik şiddetin sorumlusunun belli ülkelerin kültürleri değil erkek egemen kapitalist sistemin kendisi olduğu vurgulandı. Patronların ve istibdadın bu konudaki ikiyüzlülüğü teşhir edildi. Kalıcı kazanımlar için emekçi kadınlara dayanan bir mücadelenin, şiddetin savuşturulması için de özsavunma örgütlenmelerinin gerekliliği ifade edildi. Verimli bir sohbetin ardından etkinlik emekçi kadınlara örgütlenme, mücadele etme ve mücadelede en öne çıkma çağrısı ile sona erdi. 

İzmir: İzmir Kadın Platformu’ndan 25 Kasım’da mücadele çağrısı

İzmir Kadın Platformu, “Savaşa, yoksulluğa, gericiliğe, erkek-devlet şiddetine karşı mücadeleyi yükseltiyoruz” pankartıyla 25 Kasım’da bir yürüyüş gerçekleştirdi. Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan yürüyüşe, Devrimci İşçi Partisi, “Erkek egemen kapitalist sisteme karşı emekçi kadınlar en öne!”, “Şiddet gören, tehdit altındaki tüm kadınlara ekonomik güvence ve güvenceli iş!”, “Erkek şiddetine karşı öz savunma örgütleri kuralım!” sloganları ile katıldı. Yürüyüş boyunca, Siyonist İsrail’e karşı direnen Filistinli kadınlarla, emperyalizme ve Siyonizme karşı Filistin’le dayanışma mesajı öne çıktı.

İstanbul İkitelli: Devrimci İşçi Partisi ve İstanbul Avrupa Yakası Dersimliler Derneği’nden ortak 25 Kasım etkinliği

Devrimci İşçi Partisi İkitelli bürosunda gerçekleştirilen, çeşitli sektörlerde çalışan ve ev emekçisi kadınların katıldığı etkinlikte DİP adına bir yoldaşımız ve İstanbul Avrupa Yakası Dersimliler Derneği başkanı birer konuşma yaptı. Konuşmalar ve salondan alınan sözlerde, erkek egemen kapitalist sistemin şiddeti nasıl her gün yeniden ürettiği, iktidarın kadına yönelik şiddeti önlemek bir yana uyguladığı politikalarla şiddeti körüklediği, nafaka, boşanma tartışmalarının ekonomik bağımlılık temelinde boşanmayı engellemek ve kadınları mutsuz, belki de şiddet gördükleri evliliklere mahkûm etmek anlamına geldiği ifade edildi. “Gazze’de her gün yüzlerce çocuk ve kadın öldürülüyor! NATO’dan çık! Üsleri kapat! İsrail’i boykot et! Soykırımı durdur!” yazılı bir pankartın asıldığı etkinlikte yapılan konuşmalarda da Filistin’le lafta değil, pratikte dayanışmanın gerekliliği vurgulandı.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Aralık 2023 tarihli 171. sayısında yayınlanmıştır.