Randevular iki dakikaya sıkıştı, İTO ve SES eylemle tepki verdi: Sağlık iki dakikaya sığmaz!

Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nde hastalara 1-2 dakika aralıklarla muayene randevusu verilmeye başlanması üzerine İstanbul Tabip Odası (İTO) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) “sağlık iki dakikaya sığmaz” diyerek harekete geçti. Sağlık emekçilerinin önde gelen iki örgütü 8 Mayıs Çarşamba günü öğlen saatlerinde hastane önünde yaptıkları ortak basın açıklamasıyla bu durumu protesto etti.

Hem hekimlerin hakları hem de halkın sağlığı tehdit altında

Sağlık Bakanlığı, Göztepe Şehir Hastanesi’nin doktorlarına hiçbir bilgi vermeden Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS)’nde değişiklik yaptı. Sistem, hasta muayene süreleri ortalama iki dakika olacak şekilde randevular vermeye başladı. İTO ve SES yaptıkları açıklamada iki dakikada ne hastanın derdini dinlemenin ne de muayene etmenin mümkün olduğunu vurguladı. İki dakikalık muayene süresi, hastaların düzgün tanı alamamasına ve tedavi olamamasına yol açacaktır. İTO ve SES bu nedenle halk sağlığının olumsuz etkileneceğini belirtiyor. Sağlık örgütleri bu uygulamanın hekimler açısından da iş yükü artışı, mesleki özerkliğin ortadan kalkması, tıpta uzmanlık eğitiminin olumsuz etkilenmesi ve sağlıkta şiddet olaylarının artması dahil pek çok olumsuz sonuçları olacağının altını çiziyor.

Sorunun kaynağı sağlığı piyasalaştıran Sağlıkta Dönüşüm Programı’dır

İstanbul’da uzun süredir kamu hastanelerinde randevu bulmak çok zorlaşmıştı. Hastalar ya randevusuz şekilde hastaneye gidip muayene olmaya çalışıyor ya da parası varsa özel hastanelere gidip yüksek ücretler ödeyerek muayene olabiliyordu. İktidarın, yirmi yıldır uyguladığı sağlığı piyasalaştırma hamlesi olan “Sağlıkta Dönüşüm Programı”nın sonucu olan bu durumu, hekimleri taşıyamayacakları yükün altına sokarak ve halkın sağlık hakkını gasbederek çözmeye çalışması kabul edilemez. Bu bir çözüm değil, sorunları büyütmek, var olan sorunlara yenilerini eklemek demektir.

Hastalar, hasta yakınları ve emekçi halk sağlık emekçilerinin mücadelesine sahip çıkmalı

İTO üyesi hekimler özellikle sorunun halk sağlığını ilgilendiren kısmını öne çıkarıyor. Hekimler kendilerinin de hastalara bu kadar az süre ayırmak istemediklerini, bu durumun hastalar için de çok sakıncalar içerdiğini anlatmak için hastane önünde hastalara bilgilendirici bildiriler dağıttı. Son dönemde istibdadın birçok baskıcı uygulamasıyla karşı karşıya kalan bu hekimler, halkın hekimleridir. Bu hekimler kendi mesleklerini ve sağlık emekçilerinin haklarını savunurken aynı zamanda tüm halk için eşit, parasız, nitelikli ve kamusal bir sağlık için mücadele ediyor. Dolayısıyla da onların bu mücadelesine başta hasta ve hasta yakınları olmak üzere, emekçi halkımızın da sahip çıkması ve destek olması gerekiyor.

Eylem geri adım attırdı! Yaşasın örgütlü mücadelemiz!

İTO’nun eylemli bir tepki göstererek konuyu gündeme taşıması etkili oldu. Sağlık Bakanlığı ve hastane başhekimliği olayın sehven (yanlışlıkla) sistem hatasından dolayı meydana geldiğini söyledi. Ancak pek çok hekim iki dakika arayla verilen randevulu hastalara bakmak zorunda kaldığı için öğle arası gerçekleştirilen basın açıklamasına katılamadı. Buna rağmen eylem amacına önemli ölçüde ulaştı. Basın açıklamasında Göztepe Şehir Hastanesi hekimlerinin ve sağlık emekçilerinin örgütlü karşı duruşu sayesinde Sağlık Bakanlığı’nın mevcut uygulamadan geri adım atma sinyali verdiğini belirten İTO ve SES, örgütlü mücadelenin önemine vurgu yaparak ve hastalar adına teşekkür ederek eylemi sonlandırdı.