KYK yurtlarının, uzaktan eğitim adı altında üniversitelerin, devam zorunluluğunun kaldırılması adı altında okulların fiilen kapatılmasına hayır!

KYK yurtlarının, uzaktan eğitim adı altında üniversitelerin, devam zorunluluğunun kaldırılması adı altında okulların fiilen kapatılmasına hayır!

Erdoğan üniversitelerin ikinci yarı yılda tatil edileceğini, uzaktan eğitim yapılacağını ve KYK yurtlarının depremzedeler için kullanılacağını açıkladı. İstibdad, otellere, inşaat şirketlerinin elindeki satılmaya bekleyen evlere, gayrimenkul zenginlerinin elindeki konut fazlasına dokunmamış, gençliğin eğitim ve barınma hakkına göz dikmiştir. Koronavirüs salgınında olduğu gibi iktidarın ilk gözden çıkardığı alanlardan biri bir kez daha eğitim hakkı olmuştur.

Tıp, mühendislik, temel bilim, spor, sanat gibi birçok alanda üniversite eğitiminin uzaktan eğitimle verilmesi söz konusu olamaz. Başka alanlarda da nitelikli bir şekilde verilmesi mümkün değildir. Dahası, bu koşullarda uzaktan eğitim, gerekli olanak ve araçlara bile sahip olamayacak depremzede öğrenciler için bir çözüm değildir. Uzaktan eğitim kararı ile birlikte amaç, KYK yurtlarının değil, üniversitelerin boşaltılmasıdır. İstibdad üniversiteleri boşaltmaya çalışıyor çünkü depremin böylesine bir yıkım yaratmasının sorumlularına duyulan büyük bir öfke var. Ve bu öfkenin, istibdada karşı bir mücadeleye dönüşmesinin önüne geçmek için öğrencilerin bir arada olmasını engellemek istiyor. Kısacası, istibdad, gençlikten korkuyor!

Üniversitelerde uzaktan eğitime geçilmesi gibi okullarda ikinci dönem devam zorunluluğunun kaldırılması da devletin özellikle deprem bölgesinden öğrencileri gözden çıkarması demektir. Bu çocuk ve gençlere bir avantaj tanımak bir yana, depremden sonra onları eğitimsiz bırakarak geleceklerine de gölge düşürmektedir. Ayrıca soruna sadece devam zorunluluğunu bağlamında yaklaşmak, deprem bölgesinde hangi koşullarda her gün okula gidecekleri belli olmayan öğretmenler ve diğer eğitim emekçileri için ise devletin hiçbir sorumluluk almaması anlamına gelmektedir. Sermayenin ve istibdadın çıkarını değil, gençliğin eğitim hakkını savunmak, yalnız bırakılmasına izin vermemek için: 

  • KYK yurtlarının, uzaktan eğitim adı altında üniversitelerin, devam zorunluluğunun kaldırılması adı altında okulların fiilen kapatılmasına hayır! 
  • Deprem bölgesinde ilk ve orta öğretimde ve üniversitelerde okuyan öğrencilerin ve eğitim emekçilerinin diğer şehirlerdeki üniversitelere ve okullara nakilleri yapılsın, barınma ve beslenmeleri sağlansın!
  • Barınma ihtiyacı, otellerde, devletin elindeki misafirhaneler, orduevleri, konaklama kapasiteli sosyal tesislerde, inşaat şirketlerinin elindeki satılmayı bekleyen ve konut fazlası evlerde ikamet sağlanarak karşılansın!
  • İtiraz eden oteller, inşaat şirketleri işçi denetiminde kamulaştırılsın!
  • Cumhurbaşkanlığına ait 1.150 odalı Beştepe olmak üzere, tüm yazlık ve kışlık saraylar üniversite yapılsın!
  • Deprem bölgesinde yaşayan ya da başka şehirde okuyor olsa bile memleketi deprem bölgesindeki şehirler olan öğrencilerden isteyenlere kayıt dondurma hakkı tanınsın!