Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na açılan davanın ilk duruşması için yüzlerce kadın Çağlayan’daydı

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne karşı “aileye parçaladığı”, “ahlaka aykırı olduğu” gibi bahanelerle açılan kapatma davasının ilk duruşması 1 Haziran Çarşamba günü görüldü. Hiçbir somut delile dayanmayan, tümüyle hukuksuz bir şekilde açılan kapatma davasına karşı Platform’a destek olmak için Devrimci İşçi Partili Kadınlar dahil olmak üzere onlarca siyasi parti, kadın örgütü, çeşitli illerden gelen baro temsilcileri ve şiddet mağduru kadınlar ve aileleri dava öncesinde adliye önünde toplandı.

Duruşmadan önce adliye önünde gerçekleştirilen eylemde Platformun başkanı Gülsüm Kav, açılan kapatma davasının İstanbul Sözleşmesi’nden çıkma kararından sonra gelişen sürecin bir devamı olduğunu belirtti. Bu davanın her gün artmakta olan hak ihlallerinin bir parçası olduğunu söyleyen Kav, tüm toplumu ilgilendirdiğini dile getirdi. Platform’un temsilcileri tarafından yapılan açıklamaların ardından davanın avukatları, siyasi partiler ve katılan kurumlar söz aldı. DİP’li Kadınlar adına yapılan konuşmada bu davanın basit bir kapatma davasından ibaret olmadığı, kadınların örgütlü gücüne yönelik bir saldırı olduğuna dikkat çekilerek istibdadın kadın düşmanı politikalarına karşı mücadelenin omuz omuza devam edeceği dile getirildi.

Katledilen kadınların aileleri Platform’a destek için mahkeme salonundaydı

İstanbul 13. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından görülen davada büyük salon verilmesi talepleri zamanında yerine getirilmediğinden duruşma geç başlarken davayı takip etmek için 36 baro ve 280 avukat tarafından sunulan müdahillik talebi ise mahkemece hukuksuz bir şekilde reddedildi. Kurulduğu günden bu yana sayısız kadın cinayeti dosyasında ailelerin hak arayışlarında yanlarında olan Platform’a destek vermek için şiddet mağduru ve katledilen kadınların yakınları da duruşma salonundaydı. Mağdur yakınları da söz alarak Platform’un kendilerine nasıl destek olduğunu anlattı.

Kadınların yaşam hakkı mücadelesi yargılanamaz

Kadınların hayatlarını korumak, cinayetlerde katledilenlerin hak arayışlarına destek olmak için kurulmuş bir derneğin “amacının kanuna aykırı hale geldiği” iddiası ile kapatılmak istenmesi, istibdadın kadın düşmanı politikalarının bir devamıdır. Emekçi kadınların yıllar süren mücadeleleri sonucu kazanılmış haklarını tartışmaya açanlara, kadınların yaşam hakkı için kurdukları örgütlülüğe saldıranlara karşı Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun yanında olmaya devam edeceğiz. Davanın bir sonraki duruşması 5 Ekim’de görülecek.