650 milyon Avroluk seçim ofisi: TCG Anadolu

650 milyon Avroluk seçim ofisi: TCG Anadolu

650 milyon Avro çıplak maliyeti olduğu söylenen TCG Anadolu gemisi Sarayburnu’na demirleyip adeta AKP’nin seçim bürosu haline getirildi. Güverteye konan hava araçlarıyla TCG Anadolu’ya uçak gemisi süsü veriliyor. Erdoğan da her fırsatta uçak gemisi yaptık diyor. Tabii ki gezmeye gelenlere, bu hava araçlarının henüz o gemiye inip kalkma teknolojisine sahip olmadığı söylenmiyor. Yine aynı şekilde, bu geminin uçak gemisiyle alakası olmayan “çok maksatlı anfibi hücum gemisi” ya da “havuzlu helikopter gemisi” niteliğinde olduğundan da bahsedilmiyor.

Bahsedilmeyen başka şeyler de var. Mesela “yerli ve milli” etiketli gemi İspanyol devleti ve şirketleriyle ortak yapıldı. Ortaklığın Türk tarafında ise Bank Asya’nın kurucusu İhsan Kalkavan’ın Sedef Tersanesi bulunuyor. O bankanın kapısından gireni FETÖ’cü diye yaftalayan iktidar bankanın kurucusunu yerli milli sanayici diye sunuyor.

Peki bu gemi gerçekten gerekli miydi? Denizci askeri uzmanlar Türkiye’nin böyle bir gemiye ihtiyacı olmadığını, bu geminin taşıması planlanan insansız hava araçları zaten küçük ve hafif olduğu için, çok uzun menzillere ve havada kalma süresine sahip olduğu için bu hava araçlarını gemiyle taşımanın anlamsız olacağını belirtiyor. Ayrıca kendisi büyük ve hantal olan, hava savunma sistemlerine de sahip olmayan geminin kolaylıkla hedef olması, olası bir çatışmada dakikalar içerisinde batırılması mümkün. Tüm bunların yanı sıra geminin motor sistemlerinin sorunlu olduğu, İspanya’da aynı tipteki gemilerin motor sistemlerinin değiştirildiği de ek bir bilgi olarak sunulmakta.

Elimizde bir uçak gemisi falan değil yüz milyonlarca Avroya mâl olmuş bir Cumhur İttifakı seçim bürosu var. Bu yönleriyle TCG Anadolu yerli değil İspanyoldur, milli değil partilidir. Öte yandan, saydığımız nedenler bizi bu geminin, hadi adını da verelim, Güney Çin Denizi gibi uzak, üzerindeki İHA’ların erişemeyeceği yerlerde, NATO filosu içinde görev almak için yapılmış olabileceğini düşünmeye itiyor. Nihayet TCG Anadolu için harcanan para halkın eğitim, sağlık, barınma ve diğer ihtiyaçları için harcanmalıydı. İspanyol sermayesini ve Bank Asya’cı ortağı Kallkavan’ı zengin etmek, AKP’nin seçim kampanyası için yüz milyonlarca Avro’nun çarçur edilmesi kesinlikle kabul edilemez.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2023 tarihli 164. sayısında yayınlanmıştır.