Vergi zulmüne son! Vergi yükü zenginlere!

Yoksulluk sınırının altında gelir vergisi alınmasın! Yoksulluk sınırının üstüne gelire göre artan oranlı vergi!

İşçi sınıfı tüm ülkeyi sadece emeğiyle değil, ödediği vergilerle de sırtında taşıyor. Sene başında asgari ücret zammıyla birlikte yeni vergi dilimleri de açıklandı. Buna göre işçi ve emekçiler, yıl içinde toplam geliri 110 bin lirayı geçtiğinde yüzde 15’lik dilimden bir üst vergi dilimi olan yüzde 20’lik dilime geçecekler. Asgari ücret kadar gelirden vergi alınmaması artık bir şey ifade etmiyor. Mevcut sistem asgari ücret ve civarında ücret alan milyonlarca insanı yılın ikinci yarısından itibaren asgari ücrete düşürüyor.

T.C. Anayasasının 2. maddesi sosyal devletten, 60. maddesi sosyal güvenlik hakkından bahsediyor. Devletin sosyal adaleti sağlamadığı ortada. 2023 yılında aylık ortalama hane geliri 14 bin lira oldu. 2024 yılı başı itibariyle açlık sınırı 14 bin 400 lira, yoksulluk sınırı ise 47 bin lira. Yani halkımızın ortalama geliri açlık sınırında, yoksulluk sınırının ise yarısına dahi gelmiyor. Bu durumda devletin yoksulluk sınırına kadar gelir vergisi almaması, böylece ilk vergi diliminin en az yoksulluk sınırının yıllık karşılığı olan 540 bin liradan başlatması gerekir. Vergi dilimi ayrıca sene içinde enflasyon oranında da arttırılmalıdır.

Damadın gelir vergisi rekortmeni olması marifet mi?

SİHA ve İHA’larla gündeme gelen Baykar şirketinin sahibi ve Tayyip Erdoğan’ın damadı olarak tanınan Selçuk Bayraktar, 2023 yılının vergi rekortmeni olarak açıklandı. Bu rekor hemen yandaş medya tarafından Selçuk Bayraktar’ın vatanseverliğinin bir göstergesi olarak sunuldu. Hatta Koç ailesi üyelerini dahi geride bırakmasıyla övüldü. Peki gerçekten öyle mi?

Selçuk Bayraktar’ın rekor kırdığı vergi kalemi gelir vergisi… Gelir vergisi rekortmenliği her zaman çok da itibarlı bir şey değil. Zira geçmişte 1986-1993 yılları arasında toplamda altı kez vergi rekortmeni olan kişi genelev patroniçesi olarak ün salmış olan Matild Manukyan’dı. Yani Baykar şirketinin gelirinden değil, Bayraktar’ın şahsi gelirinden bahsediyoruz. Baykar şirketinin ödediği vergi kurumlar vergisi kaleminde gözükür. Bu kalemde şirketin ne kadar vergi ödediği açıklanmamıştır. Bu durumda Bayraktar’ın gelir vergisi rekoru kırması şu anlama geliyor: Erdoğan’ın damadı SİHA, İHA ticaretinden öyle bir şahsi gelir elde etmiştir ki bu gelir, Türkiye’nin en önde gelen patronlarını bile geride bırakmıştır. Bayraktar 564 milyon lira vergi ödediğine göre bu verginin kaynağı olan gelir milyarlarca lira tutarında demektir.

Özetle vergi rekortmenlerinin açıklanmasıyla öğreniyoruz ki istibdad basınının anlattığı vatan millet aşkıyla büyük fedakarlıklara katlanan iş adamı Bayraktar hikayesinin arkasındaki gerçek, damadın silah ticaretiyle servetine servet katmasıymış.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mart 2024 tarihli 174. sayısında yayınlanmıştır.