S-400 almadan önce NATO’dan çık! İncirlik’i, Kürecik’i kapat!

S-400 almadan önce NATO’dan çık! İncirlik’i, Kürecik’i kapat!

ABD ve Türkiye arasında S-400 gerilimi sürüyor. ABD, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma füzelerini almasını engellemek istiyor. Çünkü Türkiye’deki iktidar Rusya ile ilişkilerini geliştirerek ABD’nin baskı ve yönlendirmelerine karşı bir manevra alanı kazanıyor. ABD ise bunu istemiyor. Ayrıca ABD, yeni ticari savaş uçağı projesi olan ve Türkiye’nin de üretiminde rol aldığı F-35’lerin askeri sırlarının Rusya’ya geçmesinden endişe duyuyor. Nihayet Türkiye semalarında ve çevresinde Amerikan-İsrail uçak ve füzelerini vurabilecek yeni sistemlerin kurulmasını, çıkarlarına karşı görüyor.

Amerika kendi çıkarları doğrultusunda net bir tutum alıyor. Erdoğan ve iktidarını S-400’lerden vazgeçirmek için ekonomik ve siyasi baskı uyguluyor. Öte yandan Erdoğan ve sivil-asker müttefiklerinde ise aynı netlik ve tutarlılık yok. Amerikan emperyalizminden ve NATO’dan kopmayı tasavvur bile etmiyorlar. İsrail’le ilişkileri kesmeye asla yanaşmıyorlar. Ama tipik bir şark kurnazlığı ile S-400’leri ABD’yle pazarlık yapmak için kullanıyorlar. Yeterince yüksek bir siyasi ya da ekonomik getiri karşılığında, daha önce Çin füzelerinde olduğu gibi S-400’lerin de kaporasını yakmaları şaşırtıcı olmaz.

Erdoğan ve Amerikan liyakat madalyalı Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yönettiği ordu, ABD’yi bir güvenlik tehdidi olarak değerlendirmiyor. Öyle olsaydı S-400 almadan önce NATO’dan çıkmayı ve İncirlik başta olmak üzere üsleri kapatmayı gündeme alırlardı. Ekonomik olarak emperyalizme bağımlılığa son vermek için adımlar atarlardı. Çünkü Türkiye’ye emperyalist tehdit, sınır dışından ya da semadan gelmiyor. Doğrudan içimizdeler, sadece İncirlik’te ya da Kürecik’te değil aynı zamanda Ankara’dalar. En önemlisi de Amerikan tekelleri dört bir yanı sarmış, dolar ise ekonominin en küçük hücresine kadar nüfuz etmiş durumda.

Evet S-400’ler Amerikan patriotlarından daha iyi. Ayrıca Türkiye’de Amerikan ve İsrail uçaklarını vuracak füzelerin olması hiç de fena olmazdı. Ancak gerçek Amerikan tehdidi füzeyle durdurulamaz. Her şeyden önce füzeyi kullanmak için siyasi irade gerekir! Türkiye’nin boynundaki emperyalist zinciri NATO’dan çıkarak ve üsleri kapatarak kırabiliriz. Bunun için de emekçi halka dayanan tutarlı ve kararlı bir anti-emperyalist politika lazım. Bu politikanın zerresi mevcut iktidarda yoktur! ABD, Türkiye’deki iktidarın bu kaypak politikasının farkında. Yani Erdoğan’ın elini görüyor ve blöf yaptığının farkında. Dolayısıyla ABD anlaşmaya yanaşmıyor kendi çıkarlarını dayatıyor. Bedelini de emekçi halklar ödüyor.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2019 tarihli 116. sayısında yayınlanmıştır.