İkitelli’de Gerçek gazetesi okur toplantısı: İşçinin seçimi işgal, grev, direniş!

İkitelli’de Gerçek gazetesi okur toplantısı: İşçinin seçimi işgal, grev, direniş!

Devrimci İşçi Partisi’nin İkitelli’de aylık olarak düzenlediği Gerçek gazetesi okur toplantısı bu ay 15 Ocak Pazar günü DİP İkitelli bürosunda yapıldı. Mahallenin emekçi halkının ve çeşitli sektörlerden işçilerin katılımı ile düzenlenen etkinlik, kazanımlarla gelen 2023 için mücadele dolu bir yıl temennisi ile başladı.

Gazetenin Ocak sayısının sunumu ile başlayan etkinlikte, gazetenin bir işçi gazetesi olduğu, gazetenin ağırlıklı konularının işçilerden ve fabrikalardan haberler olduğu vurgulandı. Aralık ayında çeşitli sektörlerden yüzlerce işçinin katılımı ile gerçekleşen Gebze okur toplantısına değinilerek, işçi sınıfı siyasetinin ve örgütlenmenin önemi öne çıkarıldı. 2023’e bir dizi işçi grevi ve direnişinin başarısı ile girildiği, Bekaert işçilerinden Vivo telefon fabrikası işçilerine, işçi sınıfının işgal, grev, direniş yöntemi ile hakkını söke söke aldığı vurgulanırken, işçi sınıfının seçiminin düzen partileri değil işgal, grev, direniş olması gerektiği belirtildi. Cumhurbaşkanı kararı ile grevi yasaklanmasına rağmen greve çıkan Bekaert işçilerinin 18 günün sonunda %85’e varan bir zam alması, 6 ay boyunca çözülemeyen toplu iş sözleşmesi görüşmelerini greve çıkarak 8 saatte çözen Elba Bant işçileri, Vivo telefon fabrikasında işten atmalara karşı birlik olarak mahkemelere başvurmaksızın direnişe geçen ve işe iade edilen işçilerin mücadeleleri örnek gösterildi.

İşçi sınıfı siyasetinin yanı sıra emekçi halkın gündemini oluşturan ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik kriz ortamı, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasası, asgari ücrete zam gibi konu başlıkları ele alındı. Bir lütufmuş gibi açıklansa da yıllar boyu süren mücadeleler sonucu gasbedilen haklarını geri alan EYT’liler için çıkacağı açıklanan yasanın yanı sıra, mezarda emeklilik şeklinde tarif edilebilecek emeklilik sisteminde yaş sınırı ve aylık bağlama oranlarının da değişmesi gerektiği dile getirildi. Aralık sonunda ilan edilen %54’lük asgari ücret zammının henüz emekçilerin eline geçmeden, gelen zamlarla pul olduğu söylenerek, asgari ücrette gerçek bir çözümün her ay sistematik olarak gerçek enflasyon oranında ücretlere zam yapılması ile sağlanabileceği anlatıldı. Eşel mobil ismi ile anılan bu sistemde, iğneden ipliğe her mal ve ürüne her ay zam gelirken, işçinin emekçinin yılda bir, altı ayda bir zam almasının önüne geçileceği belirtildi.

Seçim yaklaşırken Altılı Masa’nın adayı hakkında yürütülen tartışmalardansa, işçi sınıfının işgal, grev, direniş yöntemi ile çözümün işçinin, emekçinin kendi göbeğini kendi kesmesi ile sağlanabileceği vurgulandı. Ekmeleddin’den Muharrem’ine, müteahhidinden faşistine, istibdad rejimine karşı alternatif olarak gösterilen hiçbir adayın işçiye emekçiye verecek bir şeyi olmadığının altı çizildi. Seçim dönemine doğru en doğru pozisyonun, sermayeden, devletten, emperyalizmden bağımsız bir aday etrafında birleşmek, işçi sınıfının siyasetini yürütmek olduğu kaydedilerek, burjuva partilerinin her seçim dönemi vadettiği yalanlara kanılmaması gerektiğinin altı çizildi.

Ülkedeki sorunların dile getirildiği fakat meselenin çözümü de ortaya koymak olduğu, çözümün gazete manşetinde de belirtilen “işgal, grev, direniş” yöntemi olduğu vurgulanan etkinlik, alınan sözler ve gelecek hafta 20 Ocak’ta yine İkitelli bürosunda düzenlenecek Akşam Okulu etkinliğine yapılan çağrı ile sona erdi.