Birleşik Metal-İş 21. Merkez Genel Kurulu tamamlandı: MESS'i ezmek, krizin faturasını patronlara ödetmek için işgal grev direniş!

BMİS genel kurul

Metal işçilerinin mücadeleci sendikası Birleşik Metal-İş’in 21. Genel Kurulu 2-3 Aralık tarihlerinde İstanbul Kartal’da “Emek, Yaşam, Gelecek” şiarıyla gerçekleştirildi. Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan, ülkenin dört bir yanından fabrikalarındaki işçileri temsil etmek üzere kurula katılan 263 delege, farklı işkollarından sendikaların kadroları, siyasi parti temsilcileri ve farklı ülkelerden dayanışma amacıyla gelen sendikacıların katıldığı genel kurul başarıyla tamamlandı.

Metal işçisi MESS masasına yumruğunu vurmalı!

Kurulu selamlamak için Devrimci İşçi Partisi adına Genel Başkan Yardımcımız Levent Dölek konuştu. Sözlerine kuruldaki bütün öncü metal işçilerini, özellikle de bu erkek egemen sektörde bütün mücadelelerde en önde yer alan emekçi kadınları selamlayarak başladı. Dölek, genel kurulun yapıldığı dakikalarda Filistin’de Siyonist İsrail’in soykırımcı saldırılarının devam ettiğini hatırlattı ve metal işçilerinin görevinin de Filistin halkının yanında olmak, Siyonist İsrail ile ülkemiz arasında hâlâ aymazca devam eden ticari ilişkilerin sonlandırılması için çalışmak, boykot mücadelesini yükseltmek olduğunu söyledi. 

Levent Dölek, bugün işçi sınıfının iki masaya gözünü diktiğini söyledi: asgari ücret masası ve MESS masası. İlkinden hiçbir şey beklemememiz gerektiğini çünkü asgari ücret tespit komisyonunda 5 patron temsilcisi, 5 patron hükümeti temsilcisi 5 tane de patron işbirlikçisi sarı sendika temsilcisi olduğunu söyleyen yoldaşımız, ikinci masada ise Birleşik Metal-İş’in, grev yasaklarını grev yaparak çöpe atan metal işçilerinin olduğunu ve sadece işçi sınıfının değil küçük esnafın, küçük çiftçinin, emekçi halkın tamamının dikkatini buraya çekmenin gerektiğini vurguladı. Bu masada işgalse işgal, grevse grev, direnişse direniş diyerek elde edilecek kazanımların, emekçi halkı açlık ve sefalet zincirinden kurtaracak tek yol olan örgütlü mücadele yolunu açacağının altını çizerek, metal işçilerini bu sorumlulukla hareket edip MESS masasına yumruğunu vurmaya çağırdı. 

Her yer Kavel, her yer direniş olacak!

Konukların konuşmalarının ardından genel kurul, delegelerin sözleri ile devam etti. Chen Solar fabrikası Baştemsilcisi Alperen Erkoç, soykırımcı İsrail Siyonizmini lanetleyerek sözlerine başladı ve barışın ancak emperyalizme ve Siyonizme karşı savaşın zaferiyle geleceğini vurguladı. Delegeler bu sözleri coşkulu alkışladı ve “Nehirden denize özgür Filistin”, “İşçi sınıfı Filistin’in yanında” sloganlarıyla karşıladı. Chen Solar baştemsilcisi MESS sözleşmesi sürecine değinerek, patron tarafının dayatmalarında, grev yasaklarında rekor kıran AKP iktidarına güvendiğini söyledi. Buna karşı geçmişte grev hakkını grevle kazanan Kavel grevini, yakın zamanda da grev yasaklarını aşan Bekaert ve Schneider grevlerini örnek gösteren Erkoç, MESS grevi yasaklanırsa Türkiye’nin tüm fabrikaları Kavel olacak dedi. Alperen Erkoç konuşmasında DİSK’in sınıf sendikacılığından uzaklaşan, TÜSİAD’la istişareler yapan, Ekrem İmamoğlu gibi patronları sendika kongrelerinde, 1 Mayıs’larda konuşturan, CHP’nin bir patron partisi olduğunu göz ardı eden yönelişini de eleştirdi ve DİSK’in sınıf mücadeleci köklerine ve geleneğine geri dönmesi gerektiğini vurguladı. Ortadaki ekonomik krizin sorumlusu; işçi sınıfı, EYT’liler, asgari ücretliler ya da depremzedeler değildir diyen Erkoç, işçi sınıfının isteseler de istemeseler de krizin bedelini patronlara ödeteceğini söyleyerek sözlerini bitirdi.

HT Solar Baştemsilcisi Gamze Fırat söz alarak, grev fonuyla, grev komiteleriyle, eğitimlerle münferit fabrikaları da hazırlayarak MESS sürecine gitmenin, sendikanın görevlerinden olduğunu söyledi. Emekçi kadınların mücadelesinin önemini de vurgulayan Fırat, kadın mücadelesinin aynı zamanda kapitalizme karşı verildiğini bu yüzden emekçi kadınların bu mücadelede en önde olması gerektiğini söyledi. Gamze Fırat, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü vesilesiyle metal işçilerinin alanlarda yükselttiği “şiddete karşı öz savunma” şiarını kongreye de taşıyarak Birleşik Metal-İş Sendikası’nın emekçi kadınların öz savunma örgütleri kurmasında öncü olması gerektiğini vurguladı. 

Voestalpine fabrikası Baştemsilcisi Hüseyin Gülşen, karşımızdaki iktidarın patronları temsil ettiğini ve yaptıklarının onun sınıfsal konumu gereği görevi olduğunu söyledi. Birleşik Metal İş’i de işçi sınıfının haklarını savunmak, kıdem tazminatının gaspına engel olmak ve fabrikaları MESS’e mezar etmek için kendi görevini yapmaya çağırdı. Göstermelik eylemlerle başarılı olamayız dedi.

Delegelerin konuşmalarında MESS’e ve grev yasaklarına karşı işçi sınıfının iradesi belirgin, öfkesi keskindi. Sabah saatlerinden akşamın geç saatlerine kadar süren kongrede salon sık sık sloganlarla inledi, en çok atılan sloganlar ise “Her yer Kavel her yer direniş!”, “İşgal grev direniş!”, “İnadına sendika inadına DİSK!” oldu.

Hedef Kemal Türkler’in mirasını korumak

Birleşik Metal-İş 21. Genel Kurulu’nda önümüzdeki zorlu sınıf mücadelesi döneminde sorumluluk almak üzere yönetim kuruluna Özkan Atar (Genel Başkan), Ali Çeltek (Genel Sekreter), Fehmi Elmacı (Genel Örgütlenme Sekreteri), Ali Gündüz (Genel Mali Sekreter) ve Özcan Atmaca (Genel Eğitim Sekreteri) olarak seçildi. Kongrenin Birleşik Metal-İş sendikasının yeni genel başkanı olarak seçtiği Özkan Atar, yaptığı konuşmasında, sendikanın bir yöneticisi veya temsilcisi artı değerin, sömürünün ne demek olduğunu bilmiyorsa Kemal Türkler’e verilen sözün tutulamadığını vurguladı. Bu kavramların öğrenilmesini ve işçi sınıfının bilimini kullanarak mücadele etme hedefini önüne koyduklarını söyledi. Metal işçilerinin geçimini sağlayamayacağı ücretler aldığını da ekleyen Özkan Atar “Bugüne kadar bize kaybettirdiler, bugün biz kazanacağız.” diyerek mücadeleci bir anlayışın mesajını verdi. Özkan Atar ayrıca sendikayı ilerletme hedefinin altını çizerek, işçilerin, sendikayı ileri taşıyamayan yöneticilerden de hesap sorması gerektiğini söyledi. Bizler de Devrimci İşçi Partisi ve Gerçek gazetesi olarak “sendikaya üye ol sahip çık denetle” şiarı ile yeni ve zorlu mücadele döneminde, sınıf mücadelesinde üzerimize düşeni yapacak ve Birleşik Metal-İş sendikasıyla omuz omuza mücadele etmeye devam edeceğiz.