Bursa OYAK Renault’dan bir işçi: MESS, bize sefaleti reva görüyor!

Bursa OYAK Renault’tan bir işçi: Krize ve hayat pahalılığına karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz!

OYAK Renault'ta parça eksikliği ve sipariş azlığından dolayı üretimde ara ara duruşlar olmaya devam ediyor. 22 Aralık - 8 Ocak arası en az iki hafta üretimde duruş olacağı konuşuluyor. İki haftalık duruşta Dacia projesi için hazırlıklar yapılacak.

Türk Metal sendikası ve MESS arasında yapılan grup toplu iş sözleşmesi görüşmesinin beşinci oturumunda uyuşmazlık tutanağı tutuldu. MESS öncelikle sözleşmenin üç yıllık olmasını talep etmiş. Ücret artışı teklifine karşı, ilk 6 ay için yüzde 35, diğer 6 aylık periyotlar için TÜFE oranında artış önerdi. Sosyal haklara ise 1. yıl için yüzde 65, 2. ve 3. yıllar için de TÜFE oranı kadar artış teklif edildi. MESS ayrıca, bazı esnek çalışma düzenlemelerinin sözleşmeye dâhil edilmesini ve tamamlayıcı sağlık sigortasını düzenleyen maddenin sözleşmeden çıkarılmasını da talep etti.

Sözleşme süresinin 3 yıllık olması bizim için kesinlikle kabul edilemez. İki yıl olması bile bizi ekonomik olarak zarara sokuyor. Ekonomide bir sürü gelişme yaşandı. Yarının ne olacağı belirsiz, krizin ne kadar süreceği belli değil. Tamamlayıcı sağlık sigortası kazanılmış bir haktır. Sözleşmeden kaldırılması kabul edilemez. Kaldırılması değil eş ve çocukların da ücret ödemeden sağlık sigortasına eklenmesini istiyoruz. MESS esnek çalışmayla birlikte güvencesiz ve kuralsız çalışmayı dayatarak bizleri köle gibi çalışmaya mahkûm etmeye çalışıyor. Ayrıca esnek çalışma demek önceki kuşaklardan kalan kazanımlarının altının da oyulması demektir. Teklif edilen yüzde 35 zam oranı hiç bir şekilde kabul edilemez. Taslağın tamamının alınması gerekir. Aşağısı bizi kurtarmaz.

 

Bursa OYAK Renault’dan bir işçi

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Aralık 2023 tarihli 171. sayısında yayınlanmıştır.