Corning Kablo grevinde anlaşma sağlandı

Gebze Tembelova’da bulunan, DİSK’e bağlı Lastik-İş sendikasının örgütlü olduğu, 220 işçinin çalıştığı Corning Kablo fabrikası 156 gün süren grevi anlaşma ile noktaladı. Temmuz ayında toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde patronun açlık ücreti dayatmasını kabul etmeyen Corning Kablo işçileri grev çadırını kurmuştu.

Grev sonucunda ilk altı ay yüzde 75, ikinci altı ay yüzde 30, üçüncü altı ay enflasyon üzerine artı iki puan ve o dönem asgari ücrete gelen zammın enflasyon ile arasındaki farkın yarısı kadar ücret artışında anlaşıldı. Yılın son dört ayında işçilere ücretlerine ek vergi koruması olarak brüt 2000 TL ödenecek. Ayrıca sosyal haklarda, vardiya ve gece farkı primlerinde de artışlar sağlandı.

İlk günden beri patronun teklifleri işçi ile dalga geçer nitelikteydi. Corning Kablo patronu her sene kârına kâr katıyor, işçilerine ise açlığı, sefaleti reva görüyordu. Corning Kablo işçileri ise dayatmalara kulak asmayarak 156 gün boyunca fabrikalarının önünü grev alanına çevirdiler. Yaz kış demediler, kavurucu sıcaklarda da yağmurun, soğuğun altında da mücadele ettiler.

Corning işçileri ellerini şaltere uzatıp, hiç kolay olmayan koşullarda grev iradesini ortaya koydu, aylarca süren kararlı bir mücadeleye imza attı. Önümüzdeki dönem de patronların dayattığı açlık, sefalet ücretlerini kabul etmeyip üretimden gelen güçlerini kullananların kazandığı bir dönem olacak. İşgal, grev, direniş diyenler kazanacak!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2024 tarihli 172. sayısında yayınlanmıştır.