Corning Kablo’da son sözü mücadeleci Corning işçisi söyleyecek!

Gebze Tembelova’da bulunan, DİSK’e bağlı Lastik-İş sendikasının örgütlü olduğu, 220 işçinin çalıştığı Corning Kablo fabrikası 5. dönem toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşmaya varamayıp bundan 140 gün önce greve çıktı. Grevin başlangıç tarihi olan 14 Temmuz’dan bugüne fabrika yönetimi ile üç görüşme gerçekleşti. 140 gün yani yaklaşık 5 aya yayılan bu süreçte patron zam teklifini sadece %60’tan %67’ye yükseltti. Corning işçileri bunca süreyi kapı önünde grev çadırında %7’lik bir artış için geçirmedi. İstedikleri oranlarda zam almadan içeriye, üretime dönmemeye kararlılar.

Bu son sözleşme 01.01.2023- 31.12.2024 dönemini kapsıyor. Sözleşmenin geçerli olduğu dönemin 11. ayı geride kaldığı için Corning işçisi ikinci 6 aylık zammını alamadı. Ocak’ta ise üçüncü 6 aylık zammı almaları gerekiyor. Hatırlanacağı üzere 2023’ün ilk 6 ayında enflasyon %19,77 idi. Fakat asgari ücrete ilk 6 ay için %34 oranında zam yapılmıştı. Bu tutarsızlık Corning işçisinin 6 aylık enflasyon zamlarının artı puan talebine dayanak oluşturuyor, Corning işçisi 2023’ün ilk 6 ayı için asgari ücrete yapılan zammın altındaki bir zam oranını reddediyor.

Grevdeki işçileri özellikle sınıf bilinçli sınıf dostları yalnız bırakmıyorlar. Corning grevinde çay kazanları sürekli kaynıyor ve çadırdaki işçiler daha fazla sayıda sınıf dostunu çadırda ağırlamayı diliyorlar. Devrimci İşçi Partisi de grevin ilk gününden beri grevdeki işçileri destekliyor, Corning grevinin işçi sınıfının tamamı tarafından sahiplenilmesi için çaba sarf ediyor. Corning Kablo’da son sözü mücadeleci Corning işçisi söyleyecek! Corning işçisi bitti demeden hiçbir şey bitmeyecek!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Aralık 2023 tarihli 171. sayısında yayınlanmıştır.