Fabrikalardan Haberler - Aralık 2023

Gebze Kafe

Haklarımıza sahip çıkalım, direnişte birleşelim! - Gebze’den bir kafe işçisi

Merhaba Yoldaşlar,

Ben Gebze'de çalışan bir kafe işçisiyim. Bir yılı daha geride bırakmanın eşiğindeyiz. Gerçek Gazetesi'nin Haziran sayısında yer alan "Seçim kavgası bitti, sınıf kavgası kızışacak!" başlıklı yazının öngörüsünün bugün ne kadar belirginleştiğini gözlemliyoruz. Artan işsizlik, yoksulluk, denetimsizlik ve hukuksuzluk, yaşadığımız dönemin vahim gerçeğini yansıtmakta.

Bu hukuksuzluklar aslında doğrudan bir hukuksuzluk olarak nitelendirilemez. Çünkü bunlar bir istibdad hukukunu temsil eder. Can Atalay'ın haksız ve anayasaya aykırı bir şekilde içeride tutulması, Gezi kararı, Madımak Katliamının zaman aşımına uğraması, Musa Anter dosyasının zaman aşımına uğraması, haksız ve hukuksuz grev yasakları gibi birçok olay, karşı karşıya olduğumuz rejimi açıkça ortaya koyuyor.

Sermaye, istibdadın sopası altında sadece emeği değil, aynı zamanda hakları ve özgürlükleri de sömürmeye çalışıyor. Bugün yaşadığımız "hukuk devleti" ise bunun bir kılıfı. Her fırsatta bizi sömürmeye çalışan patronların devleti. Aslında eşitliğin, özgürlüğün, kardeşçe yaşamanın temeli olması gereken adalet bu düzende patronların “mülkünün” temeli.

Ancak dostlar, bu sömürü ve haksızlık düzeni ile mücadele etme ihtiyacı her geçen gün daha da önemli hale geliyor. Tarihte bütün haklarımız ve özgürlüklerimiz, kanlı mücadelelerle kazanıldı. Bugün bu hakları kaybetme tehdidi altındayken, saldırılara karşı kayıtsız kalamayız. Bunları durdurmanın yolu bu düzene karşı örgütlü bir mücadeleden geçiyor. Kavel işçileri gibi grev hakkını grev yaparak kazanalım. Bekaert işçileri gibi grev yasağını grev yaparak delelim. Sınıf içinde örgütlenelim ve bu saldırılara karşı savunmasız kalmayalım. Hak verilmez alınır! Zafer sokakta, işgalle, grevle, direnişle kazanılır!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Aralık 2023 tarihli 171. sayısında yayınlanmıştır.