Kartonsan işçileri grev dedi: Pandemide bile ölümüne çalıştık hakkımızı alacağız

Kartonsan işçileri grev dedi: Pandemide bile ölümüne çalıştık hakkımızı alacağız

Kocaeli Başiskele’de bulunan Pak Holding’e bağlı Kartonsan fabrikasının işçileri 22 Aralık’ta greve çıktı. Türk-İş’e bağlı Selüloz-İş sendikasında örgütlü olan 170 işçi patronun sefalet ücretini kabul etmedi.

Kuşeli karton üretimi yapan Kartonsan farikasının işçileri grevlerine kararlılıkla devam ediyor. 6 aydır toplu sözleşme görüşmeleri yapan Selüloz-İş sendikası asgari ücretin 8.500 TL olmasıyla birlikte 44 işçinin de asgari ücret altında kalmasıyla anayasal hakkı olan grev hakkını kullandı. Greve çıkılan günlerde asgari ücretin açıklanması ve bunun üzerine işçilerin ücretlerinin hem asgari ücret seviyesine inmesi hem de patronun düşük oranda zam teklif etmesi grevin Kartonsan işçileri için hayati bir önem taşıdığını ortaya koydu.

Pandemide ölümüne çalışan işçiler sıra sözleşmeye geldiğinde patronun sorumsuz davranışları karşısında dayanışma ve mücadele tavrını ortaya koydu. Ayrıca greve çıkmadan önce patronun işten atma tehdidiyle karşı karşıya kalan Kartonsan işçileri grev sonucunda işten atma olursa üretimden gelen güçlerini kullanmaktan çekinmeyeceklerini ve arkalarında tek bir arkadaşlarını bırakmadan grevi başarıyla sonuçlandıracaklarını belirtti.

38.000 TL tutarındaki banka promosyon ücretlerini ve yılbaşı paketlerini de greve çıktıkları için alamayan işçiler, patronun bu tutumunu greve karşı da bir koz olarak kullandığını ve grevi hızlıca kendi istediği sözleşme oranında bitirmek için yaptığı bir haksızlık olduğunu görüyor. Kartonsan işçileri ayrıca 2022 yılının üçüncü çeyreğinde 666 milyon lira net kâr açıklayan patronun sözleşme döneminde işçiye reva gördüğü sefalet ücretini asla kabul etmeyeceklerini ve bu kârları pandemide bile ölümüne çalışan işçiler sayesinde elde ettiğini dile getiriyor. İşçiler, haklarını söke söke alana kadar bu grevi sürdürmekte kararlı.

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Ocak 2023 tarihli 160. sayısında yayınlanmıştır.