MESS’i ezmek, hakkımızı almak için işgal grev direniş!

mess bildiri kavel

MESS sözleşmesinde arabulucu sürecine girildi. Arabulucu raporunun taraflara ulaşmasından sonra 60 günlük grev süreci başlayacak. Türk Metal ve Çelik-İş ilk 6 ay için %111, Birleşik Metal-İş ise %140 zam isterken MESS son olarak ilk altı ay için %60 zam teklif etti. Bunun dışında esnek çalışma maddelerini sözleşmeye koymaya çalışarak metal işçilerinin kazanılmış haklarına göz diktiğini de gösterdi. MESS her zaman olduğu gibi işçilere sefaleti dayatan tavrını sürdürüyor. MESS patronları rekor kârlar açıklarken metal işçilerinin alım gücü belki de hiç olmadığı kadar düştü. Şu an MESS’e bağlı fabrikalarda çalışan 8-10 yıllık kıdemi olan işçilerin aldıkları net ücret 14 ile 16 bin arasında değişiyor. Yani patronlar kârlarına kâr katarken metal işçileri bir kira parasına çalışıyorlar. 

MESS sözleşmeleri 140 bin işçiyi doğrudan ilgilendiriyor. Fakat metal sektörü başta olmak üzere birçok sektörde MESS sözleşmeleri işçi ücretleri üzerinde belirleyici etki yapıyor. Bu yanıyla MESS’e karşı verilen kavga tüm işçi sınıfının ücretleri için verilen bir kavgadır. Ayrıca MESS sözleşmelerinde patronların en büyük güvencesi grev yasaklarıdır. İstibdad sermaye taraftarı özüne uygun olarak her dönem işçilerin karşısına grev yasaklarıyla çıkmaktadır. Grev yasaklarına karşı grev hakkını grev yaparak savunmak gereklidir. Bu mücadelede metal işçileri sadece MESS’e karşı değil; grev yasaklarıyla, copuyla, biber gazıyla emekçilerin karşısına geçen işçi düşmanı düzene karşı da mücadele ediyorlar. İşte tam da bu sebeple metal işçilerinin grev yasaklarına karşı verdiği mücadele tüm işçi ve emekçiler tarafından desteklenmelidir. 

Sorunlar da düşman da ortaksa ayrı gayrı yok işçiler birleşin!

Birleşik Metal-İş bu sene eylemlere erken başladı. Üç ayı aşkın süredir Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda metal işçileri iş durdurma eylemleri yapıyorlar. Buna fazla mesaiye kalmama eylemi de eşlik ediyor. Fakat bu mücadelede ayrı gayrı olmaz. Sorunların da düşmanın da ortak olduğu yerde metal işçilerinin mücadele birliğinin de sağlanması gerekiyor. Türk Metal üyesi metal işçilerinin sendikalarına baskı yapması gerekiyor. 2015’in korkusunu hala yaşayan Türk Metal’in sendika ağaları işçinin baskısını hissettiğinde sıkışacaktır. Bu kavga kazanılacaksa metal işçilerinin ayrı gayrı demeden hep birlikte vereceği mücadele ile kazanılacaktır. MESS ve Türk Metal, işçileri bu sebeple bölmeye çalışıyorlar. Metal işçisi bu oyuna gelmemeli, Türk Metal yönetiminin bir sözleşmeyi daha oldu bittiye getirmesine izin vermemelidir. 

Kavel’in yolunda grev hakkını grev yaparak savunalım! MESS’i ezelim, sınıf savaşını kazanalım!

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler grev eğitimlerine başladılar. Fabrikalar adım adım greve hazırlanıyor ve fabrika komiteleri birer grev komitesine dönüşüyor. Metal işçileri Türkiye’de grev hakkının henüz grev yasalaşmamışken Kavel fabrikasında grev yaparak kazanıldığını unutmuyorlar. Kavel’in mirasına sahip çıkıyorlar. Bugün de grev yasaklarına karşı grev hakkımızı grev yaparak savunmamız gerekiyor. Geçmişte MESS’in zincirlerini grev yaparak kırdık. 2011’de de 2015’te de metal işçileri greve çıkarak MESS’i sarstılar. Bugün gün MESS’i ezme günüdür. Kıdem tazminatımız başta olmak üzere kazanılmış haklarımıza göz dikenlere gözdağı vermemiz gerekiyor. Bugün MESS’e karşı verilen mücadele sadece ücretlerimiz için değildir. Bu mücadele grev hakkını, kıdem tazminatını ve diğer kazanılmış haklarımızı çocuklarımıza miras bırakma mücadelesidir. En sonunda işçi sınıfını muzaffer kılmanın kavgasıdır. Bu kavgadan zaferin parolası bellidir: işgal, grev, direniş!