Metal işçisi grevi seçti: Haklarını söke söke alıyor!

Metal işçileri son dönemde ekmek ve hürriyet mücadelesinde önemli kazanımlar elde ediyor ve tüm emekçi halka yol gösteriyor. Bekaert’te grev yasağını grev yaparak yırtan metal işçileri grev iradesini MESS grubuna taşıdı ve MESS’ten ek zam taleplerini söke söke aldılar. MESS’te asla olmaz denen oldu ve iyileştirme bir seferlik prim olarak değil saat ücretine alındı. Nihayet daha önce EMİS işveren sendikasında olup tekrar MESS’e dönen ve içinde Grid Solutions, Schneider, Hitachi, Arıtaş Kriyojenik gibi fabrikaların bulunduğu sözleşmelerde yine grev iradesi kazandı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in 23 Ocak’ta grev uygulama kararı aldığı bu fabrikalarda son dönemin en yüksek ücret zamlarının ve sosyal hakların alındığı sözleşmelerin imzalandığına dair haberler birbiri ardına geldi. 23 Ocak sabahında Grid Solutions’ta da anlaşma sağlandı. Gebze’deki Green Transfo Energy Turkey Enerji Endüstrisi San. ve Tic. A.Ş. (Schneider Enerji adıyla biliniyor) ise işçiler coşkulu ve kararlı bir şekilde grev pankartlarını astılar ve halaylarla grevlerine başladılar. 

Bekaert grevinin başlamasına saatler kala Cumhurbaşkanı kararı ile grev yasağı ilan edilmiş ancak bu hukuksuz yasaklama işçilerin grev iradesi karşısında hükümsüz kalmıştı. Metal işçilerinin üzerinden grev yasağı gölgesinin kalkmasıyla patronlar ellerindeki en büyük kozlarından oldular. Metal işçisi üretimden gelen gücünü masaya koyduğunda kazanımlar elde edildi. İstibdad rejimi işçi sınıfının büyük bir kesimini açlığa endekslenmiş bir asgari ücrete mahkûm ediyor. Metal işçileri ise bunun bir kader olmadığını ortaya koyuyor. Grev iradesini ortaya koyan metal işçileri (özellikle eski EMİS grubu) ücretlerini açlık sınırından (Aralık itibariyle 8130) uzaklaştırdılar ve 20 binlere doğru getirerek yoksulluk sınırına yaklaştılar. 6 aylık dönemlerde yapılacak zamlarda TÜİK’in yalancı enflasyon oranlarının dayatılmasına karşı enflasyonun üzerine saat ücretlerine seyyanen zam kazanımı elde ettiler. 

Gebze Schneider Enerji’de bugün (23 Ocak) başlayan grev işte bu mücadelenin yeni bir mevziidir. Nasıl Bekaert’in grev hakkını grev yaparak savunması metal işçileri başta olmak üzere tüm işçi sınıfının kazanımı olduysa Schneider Enerji işçilerinin zaferi de yine tüm işçi sınıfının zafer olacaktır. Grev hakkı daha da sağlamlaşacaktır. Grevin gücü bir kez daha eylem içinde kanıtlanacaktır. İşçilerin açlığa ve sefalete mahkûm olmadığı bir kez daha görülecektir. Düzen siyaseti emekçi halka dişinizi sıkın, sabredin seçimlerden sonra her şey çok güzel olacak diye boş vaatlerde bulunurken grevler, direnişler ise hakları beklemeden bugün almanın, koşullarını hemen şimdi iyileştirmenin yolunu gösteriyor.