Soma madencilerinin mücadelesinin yanındayız!

Soma madencilerinin mücadelesinin yanındayız!

Manisa Soma’da bulunan Yeni Anadolu Madencilik’te çalışan madenciler haksızlıklar ve sendikal baskı sebebiyle bir süredir Bağımsız Maden İş Sendikası öncülüğünde maden sahası önünde uyarı eylemleri gerçekleştiriyor. İşçilerin 30 Mayıs Salı günü geçekleştirdiği eylemde patronun talimatıyla Bağımsız Maden İş Sendikası başkanı ve yöneticileri gözaltına alındı. İşçilerin ve sendika temsilcilerinin maden sahası önüne tekrar gitmelerini engellemek için savcılık, adliyeye kollarında kelepçe ile getirilen sendika temsilcileri ve işçileri adli kontrol talebiyle mahkemeye sevk etti. 31 Mayıs itibarıyla sendika başkanıyla beraber bazı yöneticiler adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken dört Bağımsız Maden-İş sendikası temsilcisi hâlâ gözaltında tutuluyor.

Savcılık, hakkını arayan işçilerin anayasal haklarını kullanmalarını engellemiş, maden patronlarının huzurunu korumak üzere hareket etmiştir. Depremde herhangi bir karşılık beklemeden yardım için en önde koşan madenciler kahraman ilan edilirken, haklarını aramak için örgütlenmek istediklerinde patronların sopası olarak jandarma ve savcılıkla karşı karşıya bırakılıyor.

İnsanca yaşamak için sendikal haklarını kullanarak mücadele eden maden işçilerinin bu mücadelesi, tüm işçi sınıfının ve emekçi halkın mücadelesidir. İşçilerin kollarına takılan kelepçeler ise jandarma ve savcılığın patronlara hizmet ettiğinin bir kez daha tescillenmesidir.

Gözaltındaki dört sendikacı işçi derhâl serbest bırakılmalıdır!