İzmir’de 8 Mart coşkusu: Yeni bir düzen kuracağız!

İzmir’de binlerce kadın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için sokağa çıktı, hep bir ağızdan attıkları sloganlarla taleplerini ve öfkelerini haykırdı. İzmir Kadın Platformu’nun çağrısı ile Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde buluşan kadınlar, “Bu enkazı kaldıracak, yeni bir hayatı mücadelemizle kuracağız” yazılı pankart arkasında yürüyüşe başladı. Binlerce kadının katıldığı yürüyüşte coşku bir an bile düşmezken sık sık “Hükümet istifa”, “Kadınlar yürüyor mücadele büyüyor”, “AKP halka hesap verecek” ve “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları atıldı. Devrimci İşçi Partili kadınlar yürüyüşe; grevde, direnişte, siyasette, devrimde emekçi kadınları en öne davet eden dövizleriyle katıldı.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca süren yürüyüşün ardından yapılan açıklamada, deprem felaketinin, istibdadın ve sermayenin iki yüzlülüğünü daha da görünür hâle getirdiğine dikkat çekildi. Açıklamada, deprem felaketinde emekçi halkın ve özellikle kadınların yaşadığı sıkıntılar dile getirilerek felaketin kaynağı olan rant düzeni ve neoliberal politikalar teşhir edildi. “Günümüz zorlayıcı ekonomik koşullarında kıt kanaat yaşayan kadınlar, deprem bölgelerinde katmerlenmiş şekilde mağdur edilmeye devam ediliyor. Deprem vergileri nerede diye sorduğumuzda yol yaptıklarını, otoban yaptıklarını söylediler. Depremde yollar otobanlar yok, hepimiz gördük. Ama ne var biliyor musunuz? Kocaeli Sanayi Odası Başkanı’nın sanayi patronlarına, deprem bölgesinden gelenleri işe almayın diye çağrı yapması var. Gebe kadınları depremin üzerinden bir hafta geçmeden işe çağırmaları var. Çok sevdikleri sermayenin, sözde yardım yapan sermayenin, arama kurtarma ve yardım için hiç düşünmeden bölgeye koşan işçilere, işten atma tehdidi savurması ve yıllık izin dayatması var. Ne AKP ne yaslandığı, yaslanmadığı sermaye güçleri değil halk seferber oldu. Yaralarımızı dayanışmamızla biz sardık, onların yaptıklarını unutmayacak, örgütlenerek hesabını soracağız” ifadeleri kullanıldı.

8 Mart’ın esas tarihi İzmir sokaklarında yeniden hatırlatıldı

Mücadeleyi arttırma çağrısı ile sona eren açıklamada ayrıca şu ifadeler yer aldı; “Biliyoruz ki yeni yaşamı kurmak bizim elimizdedir. Bu iktidarın yok ettiklerine rağmen yeni bir yaşamı başarmak bizim dayanışmamızla, örgütlülüğümüzle mümkündür. Kadınları işsiz ve güvencesiz bırakmayı kendine iş edinenlere sesleniyoruz: 8 Mart tarihsel sorumluluğu gereği yeni başlangıçlara gebedir. Bu da sizin sonunuzun başlangıcı olacak! Bugün bu alanı, sokakları dolduranlar yaptıklarınızın hesabını soracak. Yıllardır ülkeyi kadın cinayeti cehennemine çevirenler bilsin ki, kaderci düzeninizi yıkacağız! Kadının, emeğin, yaşamın düzenini eşitlik ve özgürlük temelinde kuracağız. Yaşasın 8 Mart, Yaşasın Kadın Dayanışması!”

Yürüyüş, depremzede kadınlar ve çocuklara gönderilmek üzere ihtiyaç malzemeleri toplanması ile son buldu.