Borusan Limanı’nda, işçiler orman kanunlarına karşı anayasal hakları için mücadeleye devam ediyor

Borusan Limanı’nda, işçiler orman kanunlarına karşı anayasal hakları için mücadeleye devam ediyor

Bursa Gemlik’te bulunan, Borusan Holding’e bağlı Borusan Limanı’nda işçiler bir kez daha Borusan patronunun saldırısıyla karşı karşıya. Borusan patronu 30 işçiyi Liman-İş sendikasında örgütlendikleri için 25/2 maddesiyle tazminatsız işten attı. İşten atma saldırısına karşı işçiler, hakları için kapı önünde mücadeleye devam ediyor. 1 haftayı aşkın bir süredir liman önünde kurdukları direniş çadırıyla mücadeleye devam eden işçiler, sonuna kadar mücadele etmeye ve haklarını almaya kararlı.

Ne olmuştu?

Mart ayında işçiler Liman-İş sendikasında örgütlenmiş, bunun üzerine 4 öncü işçinin işten atılmasıyla işçiler eyleme geçerek patronun işten atma saldırısına cevap vermişti. İşçiler yaptıkları eylemler sonucunda işten atılan işçilerin işe iadesi, sendikal baskının ve işten atmaların son bulması taleplerini patrona kabul ettirmişti. Ancak mücadeleci liman işçileri, geçen 3 ayın ardından patronun bir kez daha işten atma saldırısıyla ve iş yeri içinde uyguladığı baskı ve mobbinglerle karşılaştı.

Sendikalaşmak anayasal haktır!

İşçiler anayasal haklarını kullanıp iş yerindeki kötü ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı sendikalaşırken, patron anayasal hakları çiğnemeye devam ediyor. Borusan patronu iş yerinde haftalık izinleri kullandırmayarak, 12 saatlik gece vardiyaları uygulayarak, çalışılan iş saatleri üzerinden daha az saat çalışılmış gibi göstererek kanunsuzluğa imza atmıştı. Bu duruma karşı işçiler çözümü sendikalaşmada bulmuştu. Bunun üzerine işçiler 25/2 maddesiyle tazminatsız işten atma saldırısıyla karşılaşırken patron hukuksuzluklarının üzerine hukuksuzluk kattı. İçeride baskıların ve sendikadan istifaya zorlamaların devam ettirildiği Borusan Limanı’nda, işçilerin büyük çoğunluğu sendikaya üye olmasına rağmen, şirket, aralarında Filarmoni Orkestrası’nın da olduğu Borusan Holding’e bağlı başka şirketlerden çalışanları Borusan Limanı çalışanı göstererek sendikalı işçi sayısı oranını az göstermeye çalıştı. Orman kanunlarının uygulandığı Borusan Limanı’nda işçiler tüm bu hukuksuzluğa rağmen Anayasal hakları için mücadelelerini sürdürüyor.

Kurtuluş yeni anayasada değil sınıf mücadelesinde!

Memlekette “yeni bir anayasa” tartışması süregelsin, Borusan Limanı’nda verilen mücadele mevcut anayasanın işçiler için uygulanmadığını, patronların ise kanunları ve anayasal hakları çiğnediğini baştan aşağı gözler önüne seriyor. Bu durum ortadayken, memlekette yeni bir anayasaya değil, mevcut anayasaya uyma ihtiyacı var. Bu ihtiyacın karşılığı patronlarla ve onların siyasi partileriyle anayasa tartışmasında değil, sınıf mücadelesindedir, Borusan işçilerinin mücadelesindedir. Borusan işçisi haklarını patronlardan söke söke aldığında Borusan işçisi kazanacak, memlekette hak ve hukuk mücadelesi veren tüm emekçi halk kazanacaktır!

Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2024 tarihli 177. sayısında yayınlanmıştır.