Schneider işçisi grev yasağını grevle aştı zafere ulaştı!

Schneider'de grev zaferle sonuçlandı

23 Ocak’ta coşkulu bir şekilde greve çıkan Gebze Schneider Enerji işçileri gece yarısı gelen grev yasağı kararına rağmen ne coşkularını ne de kararlılıklarını kaybettiler. Bekaert işçileri gibi grev yasağını hükümsüz ilan eden işçiler talepleri karşılanıncaya kadar greve devam dediler. Bu kararlılık MESS’i tekrar masaya getirdi.Grev alanında bir işçi demokrasisi örneği sergilendi. Bölümler kendi aralarında toplantılar yaptı. Bu toplantılardan çıkan talep ve görüşler fabrika komitesi toplantısına taşındı. Bu toplantılardan çıkan başlıca karar grev iradesinde ısrar oldu. Zaten aylardır olabilecek her şeyi konuşan ve hazırlanan işçiler tehditlere boyun eğmeyeceklerini bir kez daha gösterdiler. Daha sonra son pazarlıkta MESS’e sunulacak talepler belirlendi. Temsilciler ve sendika yönetimi arkasında güçlü bir irade ile sözleşme masasına gittiler. Sonunda kazanan işçiler oldu!

Son yıllarda MESS sözleşme masasına hep hükümeti arkasına alarak, grev yasağını ve Yüksek Hakem Kurulu korkuluğunu kullanarak oturuyordu. Yine grev yasağı geldi. 60 gün sonra sözleşme Yüksek Hakeme Kurulu’na gidecekti. Ama bu sefer masada işçinin ağırlığı hakimdi. Metal işçisi grev iradesiyle masaya yumruğunu vurmuştu. Geçtiğimiz günlerde kazanımlarla sonuçlanan sözleşmelerde de başarıyı getiren yine bu iradeydi.  Nitekim MESS’le saatler süren görüşmelerden işçilerin bir dizi kazanım elde ettiği bir anlaşma çıktı. Ücret zammının üstüne daha önce var olmayan ek sosyal haklarla kazanımlar ileriye taşındı. Anlaşmanın ana kazanımları Birleşik Metal-İş sendikası tarafından sosyal medya hesaplarından duyuruldu. 

Schneider Enerji sözleşme maddeleri

İşçi sınıfının asgari ücrette ve açlık sınırında eşitlenmek istendiği bir dönemde metal işçileri bir dizi fabrikada örgütlü mücadele ve grev iradesiyle ücretlerini 20 binlere getirerek ve üzerine çıkararak yoksulluk sınırına doğru yaklaştırdı. İşçinin açlığa ve sefalete mahkûm olmadığını gösterdi. Bu düzende iyi patron yoktur örgütlü işçi vardır! Hak verilmez alınır!

Bu grev hepimizin grevidir dedik ve tüm emekçi halkı ilk andan itibaren bu greve sahip çıkmaya çağırdık. Şimdi bu zaferin tüm işçi sınıfının zaferi olduğunu söyleyebiliriz. MESS dayatmaları kırılmış, grev yasağı bir kez daha çöpe atılmıştır. Bu zafer ekmek ve hürriyet mücadelesinde emekçi halka gidilecek yolu da göstermektedir. Halkın iradesine yönelik dayatmaları aşmanın yolu da mücadeleden geçiyor. Seçimleri beklemeden bugün harekete geçmeliyiz! Haklarımız, ekmeğimiz ve hürriyetimiz için örgütlü bir mücadeleyi seçmeliyiz!