Avrupa üniversitelerinde Siyonizm karşıtı eylemler

Avrupa üniversitelerinde Siyonizm karşıtı eylemler

İsrail’in vahşi cinayetlerine tepkisiz kalamayan kitlelere her gün yenileri ekleniyor. Cinayetlerin boyutu arttıkça Avrupa’daki üniversiteler de İsrail karşıtı eylemlere sahne oluyor. Avrupa polisinin bu eylemleri şiddetle bastırması ise Batı’nın ikiyüzlülüğünü bir kez daha ortaya koyuyor.

Öğrenciler ve akademisyenler, en azından akademik ve finansal bağların kesilmesini talep ederken, eylemler kampüslerde hız kesmeden devam ediyor. Helsinki Üniversitesi, İsrail kurumlarıyla öğrenci değişim programlarını dondurduğunu açıkladı. İsveç'te Lund Üniversitesi'nde yaklaşık 400 akademisyen ve öğrenci, üniversitenin İsrail kurumlarıyla bağlarını koparmasını talep eden bir eylem düzenledi. Kopenhag Üniversitesi, işgal altındaki Batı Şeria'da faaliyet gösteren şirketlere yaptığı yatırımları durduracağını ve akademik bağları kesme taleplerini değerlendireceğini açıkladı.

Dublin'deki Trinity College, öğrenci kampının ardından, işgal altındaki Filistin topraklarında aktif olan İsrail şirketlerinden yatırımlarını çekeceğini duyurdu. İspanya’daki Valencia Üniversitesi'nde öğrenciler, üniversitenin İsrail ile akademik bağlarını kesmesini talep eden bir kamp kurdu. Britanya’daki Newcastle Üniversitesi'nde öğrenciler, kampüslerinde kamp kurarak, İsrail şirketlerinden yatırımların çekilmesini ve Filistinli öğrencilere daha fazla destek sağlanmasını talep etti. Berlin Hür Üniversite'de yüzlerce Filistin yanlısı öğrenci, İsrail ile akademik bağların kesilmesi talebiyle kamp kurdu. Roma'daki Sapienza Üniversitesi'nde Filistin yanlısı öğrenciler, kampüste çadır kurarak üniversitenin İsrail ile iş birliğini sonlandırmasını talep etti.

Fransa’da ENS Paris, Yunanistan’da Atina Hukuk Fakültesi, İsviçre’de Zürih Üniversitesi ve Avusturya’daki Viyana Üniversitesi'nde de benzer şekilde Filistin’le dayanışma için kamplar kuruldu ve İsrail’e karşı eylemler düzenlendi. Hollanda’da Amsterdam Üniversitesi'nde polis, kampı vahşice dağıtırken bazı öğrencileri gözaltına aldı. Sözde “ifade özgürlüğü savunucusu” Avrupa’nın gerçek yüzü bu polis saldırılarıyla ortaya çıktı.

Avrupa'daki üniversitelerdeki bu eylemler, Gazze'deki zulme karşı artan uluslararası tepkinin bir yansımasıdır. Filistin halkının direngenliği, Filistin direnişinin askerî başarıları ve dünya halklarının eylemleri birleşerek emperyalizme karşı ciddi bir cephe oluşturuyor. İşçisiyle öğrencisiyle Türkiye’de bize düşen de İsrail ile ticaretin kesilmesi, İsrail’i koruyan Kürecik ve İncirlik gibi emperyalist üslerin kapatılması ve Türkiye’nin, İsrail’in hamisi NATO’dan çıkıp, NATO’yu yıkma yoluna girmesi için mücadeleye atılmaktır.

Bu yazı Gerçek gazetesinin Haziran 2024 tarihli 177. sayısında yayınlanmıştır.