Omuz omuza mücadelenin karşısında kimse duramayacak!

genç kafe

“Biz hep böyle, her şeyde birlik olsak, kimse bize diş geçiremez. Bize dağlar, şahlar dayanamaz. Hiç kimse... Yeter ki böyle birlik olalım.”

Ağrıdağı Efsanesi, Yaşar Kemal

Merhaba yoldaşlar, ben Gebze’de kafede çalışan genç bir işçiyim. Bizler, asgari ücretle ve sigortasız çalışan, sinirlenip surat asamayan, koşup yorulamayan, tatil ve bayramlarda var gücüyle çalışan, yıllar boyunca çalışıp hep sıfırdan başlayan, yorgunluktan ve uykusuzluktan ölüp bittiğimiz halde, her zaman zinde, mutlu, işine aşık, etrafına neşe ve ışık saçmaya çalışan, bu haksız düzenin, kapitalizmin modern köleleriyiz.

Koronavirüs salgınında artan can kayıpları ve vakaların ardından alınan önlemlerde kafe çalışanları olarak haklarımız gasp ediliyor, alınan sözde önlemlerle geçinemiyoruz. 2020’nin Mart ve Haziran ayları arasında 75 gün kapatıldık. 20 Kasım’da tekrar 100 günlük bir kapatılma daha yaşadık. Barlar ise 20 Mart’tan bu yana kapalı vaziyette. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre pandemi süreci içerisinde 180 bin iş yerinin kapalı olduğu açıklandı. Minimum 5 kişinin çalıştığı bu işyerlerinde yaklaşık 1 milyon hizmet sektörü emekçisine pandeminin faturası en ağır şekilde kesildi. İşten çıkartıldık, ücretsiz izne tabi tutulduk, neredeyse hiçbir yardım almadan açlığa mahkûm edildik. Eğer sigortalı çalışma şansına sahipsek açlık sınırının çok altındaki nakdi ücret desteğini almaya hak kazandık. Üstüne üstlük nakdi ücret desteği Haziran ayında bitiriliyor. Bir yıldır işsiz kalan bizler için bu kabul edilemez! Biz bu faturayı ödemeyeceğiz! Hizmet sektörü işçileri olarak artık işten çıkarılmak, sigortasız çalışmak, ücretsiz izne çıkarılmak istemiyoruz. Güvence ve gelecek istiyoruz!

Biliyoruz ki bize istibdad güvence ve gelecek sunmayacak. Ama şunu da biliyoruz ki birliğin ve beraberliğin, omuz omuza mücadelenin karşısında kimse duramayacak. Yapılan her haksızlığın karşısında, emeğimizin ve hizmetimizin patronlara değil tüm emekçi halka olduğunu göstermek için mücadele etmeli, mücadelenin bir parçası olmalıyız. Yaşasın örgütlü mücadele!

Gebze’den genç bir kafe işçisi

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2021 tarihli 140. sayısında yayınlanmıştır.